Collectieve Inkoopactie Zonnepanelen Scherpenzeel

Deze inkoopactie is gesloten.

Binnenkort is hier de nieuwe isolatieactie te vinden.

DOE MEE MET DE ZONNEPANELEN ACTIE 2021

Steeds meer mensen plaatsen zonnepanelen op hun dak, ook in Scherpenzeel. Logisch: met zonnepanelen wek je zelf groene stroom op, je bespaart veel geld op je energierekening en het rendement is een stuk hoger dan op een spaarrekening. Wil je ook zonnepanelen zonder zorgen?  Doe dan mee met deze actie van de gemeente Scherpenzeel en coöperatie ValleiEnergie.

Veelgestelde vragen

We horen vaak van mensen dat ze wel zonnepanelen zouden willen, maar opzien tegen het uitzoekwerk: hoe weet je of je dak geschikt is, hoeveel zonnepanelen er op passen, welk type paneel je zou moeten kiezen, wat goede installateurs zijn, en hoe je offertes met elkaar kunt vergelijken?

Als je meedoet aan deze actie is het uitzoekwerk al gedaan. Er is een zorgvuldige selectie van installateurs gedaan aan de hand van een aanbesteding onder bedrijven uit de regio. De keuze is dit jaar gevallen op NewSolar (newsolar.nl),  uit Woudenberg. Omdat er veel inwoners van Scherpenzeel met de actie meedoen, kan de installateur de installatie goedkoper aanbieden dan wanneer je individueel zonnepanelen zou laten plaatsen. Zo weet je zeker dat je zonnepanelen koopt van een betrouwbare partij voor een goede prijs. Dat biedt je zekerheid en scheelt je een boel uitzoekwerk!

Deze collectieve inkoopactie zonnepanelen wordt georganiseerd door de gemeente Scherpenzeel en de coöperatie ValleiEnergie. Deze actie is voor de gemeente Scherpenzeel onderdeel van haar duurzaamheidsbeleid. Coöperatie ValleiEnergie zet zich in om lokaal groene stroom op te wekken voor lokaal gebruik.

De actie loopt van mei 2021 tot 30 september 2021. Daarna zal de gemeente de actie evalueren en besluiten over eventuele toekomstige acties.

De stroom die je opwekt mag je aftrekken van de stroom die je verbruikt als huishouden. Dat noemen we salderen. Daarvoor wordt over een heel jaar gekeken hoeveel stroom je in totaal heeft opgewekt en dit wordt afgetrokken van de hoeveelheid stroom die je in dat jaar heeft gebruikt.

Een voorbeeld: stel dat je zonnepanelen in een jaar 2.500 kWh hebben opgewekt terwijl je totale verbruik in dat jaar 3.500 kWh was, dan hoef je door de salderingsregeling nog maar 3.500 – 2500 = 1.000 kWh aan je energieleverancier te betalen.
De overheid heeft besloten dat vanaf 2023 de salderingsregeling gaat veranderen. Lees meer hierover bij de volgende vraag.

De overheid heeft besloten dat de salderingsregeling (zie bovenstaande vraag) gaat veranderen. Het belastingvoordeel door salderen zal tussen 2023 en 2031 elk jaar 9% kleiner worden. In 2031 is er geen belastingvoordeel meer en krijg je alleen nog een terugleververgoeding van het energiebedrijf. Volgens Milieu Centraal leveren zonnepanelen ook met deze nieuwe regeling nog veel geld op. Wel is het slimmer om juist nú zonnepanelen te kopen dan over een paar jaar. Een extra reden om van onze actie gebruik te maken!

De prijs van een complete installatie (zonnepanelen, omvormer, bevestigingsmateriaal, installatie) is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het merk en type van de panelen en omvormer.

Systemen met minder panelen zijn uiteraard goedkoper, maar per paneel wel wat duurder omdat de vaste kosten (zoals voor de omvormer en installatie) verdeeld worden over minder panelen. Andersom zijn grote installaties relatief wat goedkoper per paneel.

Het elektriciteitsgebruik verschilt sterk tussen huishoudens: heb je een airco, warmtepomp, elektrische auto of jacuzzi? Dan verbruik je waarschijnlijk meer. Heb je een klein huishouden en spring je zuinig om met energie? Dan zou het veel minder kunnen zijn.

Daarom plant de adviseur van NewSolar een afspraak met je in om jouw wensen en de mogelijkheden te inventariseren.

We geven hieronder voor een ruw idee twee voorbeelden. Prijzen zijn inclusief montage en installatie en ex btw, want deze kan teruggevraagd. In onderstaande prijzen is al een korting van 5% verwerkt omdat de inwoner meedoet aan de Collectieve Inkoopactie Zonnepanelen Scherpenzeel.

Systeem A
Een fictief schuin pannendak op het zuiden, zonder schaduw. Het idee is dat het volledige dak  gevuld kan worden. In deze fictieve situatie wordt er 3.500 kWh per jaar gebruikt en zoekt de bewoner naar een installatie met de beste prijs.

Het aanbod van NewSolar op deze vraag is:

  • 10 panelen Trina Solar 385 Wattpiek, full black. 15 jaar productgarantie, na 25 jaar 83% opbrengstgarantie.
  • Omvormer GoodWe 3600D-NS. Productgarantie 10 jaar.
  • Opwekcapaciteit bij 3.850 Wattpiek is 3.409 kWh in het 1ste jaar.
  • Prijs: € 3.143, ofwel € 0,82 per Wattpiek.
  • Bij een elektriciteitsprijs van € 0,23 kWh levert dit € 784 op in het 1ste jaar.

Bij dit systeem zijn alle panelen in serie geschakeld en daardoor kan een goedkopere omvormer geïnstalleerd worden in de woning. In deze situatie is het belangrijk dat er geen schaduw op het dak valt. Bij schaduw op één paneel produceren alle panelen minder omdat ze in serie geschakeld zijn. Ook als één paneel minder presteert dan de rest, zal deze de opbrengst van het hele systeem verlagen. Daarom zal de opbrengst van dit systeem in de loop der jaren meer verslechteren dan van systeem B. De opwekcapaciteit van het gehele systeem kan gevolgd worden, maar niet per paneel.

Systeem B

Een fictief schuin dak op het zuiden met deels schaduw van berkenbomen, vooral op de onderste dakhelft. Het gehele dak kan gevuld worden, er kunnen maximaal 6 panelen naast elkaar en 3 panelen boven elkaar. Daarnaast is er nog een plat en schaduwvrij dak van 4 bij 3,5 m. Dit huishouden verbruikt 6.000 kWh per jaar. De bewoner zoekt maximale productie en hecht veel waarde aan kwaliteit.

Het aanbod van NewSolar op deze vraag is:

  • 19 panelen AEG 360 Wattpiek, full black. 15 jaar productgarantie, na 25 jaar 83% opbrengstgarantie.
  • 19 Enphase IQ7 micro-omvormers. Productgarantie 25 jaar.
  • Opwekcapaciteit bij 6.840 Wattpiek is 6.193 kWh in het 1ste jaar.
  • Prijs: €6.970, ofwel € 1,02 per Wattpiek.
  • Bij een elektriciteitsprijs van € 0,23 kWh levert dit € 1.424 op in het 1ste jaar.

Bij dit systeem heeft ieder paneel een eigen micro omvormer die buiten op het dak is gemonteerd. Daardoor kan ieder paneel afzonderlijk van elkaar maximaal opwekken. Dit is van belang bij schaduw of als panelen op verschillende dakdelen worden geplaatst. Het biedt ook de mogelijkheid om de opwekcapaciteit per paneel te volgen. Ook wanneer de panelen wat ouder worden, zorgen de micro omvormers ervoor dat elk paneel optimaal blijft presteren. Deze micro omvormers hebben de hoogste productgarantie van 25 jaar. De micro omvormers maken systeem ook erg interessant bij kleinere systemen (al vanaf 1 paneel).

Als je als particulier zonnepanelen koopt, kan je de btw op aanschaf en installatie (21 procent) terugvragen van de Belastingdienst. Bij een standaardpakket van 10 zonnepanelen levert dit al snel meer dan €750 op. Wanneer je deelneemt aan deze actie ontvang je van de installateur alle benodigde informatie. Het terugvragen van de btw kan je eenvoudig zelf doen. Milieucentraal geeft een overzichtelijk stappenplan met stap voor stap instructies om de btw terug te vragen: milieucentraal.nl/energie-besparen/zonnepanelen/zonnepanelen-kopen/btw-op-zonnepanelen-terugvragen/

Wil je het terugvragen van de btw liever uitbesteden? Dat kan.  NewSolar werkt samen met belastingadvieskantoor Nationale Belasting Adviseurs, dat de teruggaaf voor een vaste prijs van € 25,00 exclusief btw voor je regelt. Ook de btw over deze € 25,00 kun je terug krijgen. (net zoals bij het uitbesteden van een ‘gewone’ belastingaangifte).

Voor deze actie hebben we zes zonnepanelen-installateurs uit de regio uitgenodigd een voorstel te doen. Bij het vergelijken van de voorstellen hebben we natuurlijk gekeken naar de prijs, maar ook naar andere aspecten. Kan deze leverancier maatwerk leveren en verschillende systemen aanbieden voor verschillende situaties? Is de garantie goed geregeld? Staat de zonnepanelenproducent goed bekend? Werkt deze installateur veilig?

We hebben gekozen voor NewSolar uit Woudenberg. Dit bedrijf heeft veel ervaring met installaties op daken van particuliere huizen en kent Scherpenzeel goed.

Vanuit duurzaamheidsoogpunt is ervoor gekozen om alleen installateurs uit de regio te vragen om een voorstel te doen voor deze actie. Dit stimuleert ook lokale bedrijvigheid.

In zijn algemeenheid kun je stellen dat wanneer een dak niet op het noorden, noordoosten of noordwesten staat en het niet in de schaduw ligt van bv bomen of gebouwen, het geschikt is voor zonnepanelen. Zowel op platte als op schuine daken kunnen prima zonnepanelen geplaatst worden. Op zonatlas.nl kun je zien hoe geschikt je eigen dak is voor zonnepanelen.

Dat ligt aan de hoeveelheid elektriciteit die je jaarlijks gebruikt. Een gemiddeld huishouden gebruikt zo’n 3.000 kWh aan stroom per jaar (maar de variatie is groot). Bij dit stroomverbruik zijn ongeveer 10 zonnepanelen nodig om alle gebruikte stroom zelf op te wekken.

Op daken zijn steeds meer zwarte zonnepanelen te zien. Zwarte zonnepanelen zijn meestal minder opvallend dan de donkerblauwe met aluminium lijst. Qua rendement is er in Nederland nauwelijks verschil. Zwarte zonnepanelen zijn iets duurder omdat ze andere cellen hebben en de lijst en het bevestigingsmateriaal zwart zijn gemaakt.

Het is waar dat een kleine installatie relatief duurder is dan een grotere. Dat komt omdat voor een kleine installatie het kostenaandeel van de omvormer en arbeid groter is ten opzichte van het kostenaandeel van de panelen.

Echter ook voor een kleine installatie van bijvoorbeeld 1.500 tot 2.000 kWh per jaar zijn de rendementen goed te noemen. Denk aan een terugverdientijd van circa 10 jaar, dit terwijl je daarna nog zeker 15 jaar ‘gratis’ stroom opwekt.

Een systeem met micro omvormers kan zelfs al geleverd worden voor één paneel.

Stel, je verbruikt elektriciteit voor 10 panelen (ongeveer 3.000 kWh per jaar), maar er passen 12 panelen op je dak. Is het dan verstandig om 10 of 12 panelen te plaatsen? Voor het overschot aan geproduceerde elektriciteit krijg je een ’teruglevertarief’. Dit tarief verschilt per energieleverancier, maar is in veel gevallen rond de 0,09 euro per kWh. Dit is flink minder dan de ongeveer 0,21- 0,23 euro die je bespaard voor de stroom  die jezelf van je panelen gebruikt. Maar de meerprijs voor een extra zonnepaneel aanvullend op een installatie is ook relatief laag: de kosten voor arbeid en de omvormer worden immers toch al gemaakt.

Als een installatie van 10 panelen een terugverdientijd heeft van ongeveer 7 jaar, dan zal een installatie van 12 panelen (waarvan er twee tegen het teruglevertarief werken) binnen 8 jaar worden terugverdiend. Daarna levert de installatie nog wel jarenlang ‘gratis’ stroom op, waardoor de installatie van 12 panelen na 25 jaar netto meer opbrengt dan een installatie van 10 panelen.

Het kan dus best uit om een paar panelen extra te plaatsen. Op die manier wordt je dak optimaal benut voor groene energie, en soms ziet het er mooier uit. Bovendien kan je voordeel oplopen als je toekomstige verbruik gaat stijgen, bijvoorbeeld door de aanschaf van een airco, warmtepomp of elektrische auto.

Zonnepanelen verhogen de waarde van je huis substantieel en hebben een positieve invloed op het verplichte energielabel. De waardevermeerdering kan oplopen tot boven de aanschafprijs van je installatie, zo heeft een grootschalig studie van bijna 24.000 transacties door TIAS business school aangetoond. Zonnepanelen zijn dus een duurzame investering. Meer informatie:
www.energievastgoed.nl of www.zonnepanelen-info.nl