Veense Isolatie Actie

Doe mee met de Veense Isolatie Actie

Steeds meer mensen willen hun huis verduurzamen, ook in Veenendaal. Logisch: door je huis beter te isoleren bespaar je veel geld op je energierekening en wordt je wooncomfort beter. Wil je je huis isoleren zonder zorgen?  Doe dan ook mee met deze actie van gemeente Veenendaal en coöperatie ValleiEnergie.

Voor vragen over deze actie, mail service@valleiEnergie.nl of bel Johan Edens van het Trefpunt via 06 43 13 94 98

Veelgestelde vragen

We horen vaak van mensen dat ze wel hun huis (verder) willen isoleren, maar opzien tegen het uitzoekwerk: hoe weet je welke maatregelen het beste zijn, wat de voor- en nadelen van de verschillende technieken zijn, of je overlast krijgt tijdens de uitvoering van de werkzaamheden, wat de kosten van de maatregelen zijn, of je subsidie kan krijgen, hoe je een goede uitvoerder vindt, enz.

Als je meedoet met deze actie is het uitzoekwerk al gedaan. Gemeente Veenendaal en coöperatie ValleiEnergie organiseren deze actie. Daarvoor werken zij samen met Plat DuS (Platform Duurzaam Samenwerken). Plat DuS is een samenwerkingsverband van verschillende duurzame bedrijven uit Veenendaal en directe omgeving, allen gespecialiseerd in één of meerdere onderdelen van de verduurzaming van woningen en andere gebouwen. Wat betreft de gemeente Veenendaal en coöperatie ValleiEnergie heeft Plat DuS zich de afgelopen jaren bewezen in de verduurzaming van woningen. Goede kwaliteit die gepaard gaat met een scherpe prijs. Dat biedt je zekerheid en scheelt je een boel uitzoekwerk

Deze samen isoleren actie wordt georganiseerd door gemeente Veenendaal en coöperatie ValleiEnergie. Deze actie is voor gemeente Veenendaal onderdeel van haar duurzaamheidsbeleid. Coöperatie ValleiEnergie zet zich in om de verduurzaming van woningen en bedrijfspanden te stimuleren in samenwerking met lokale/regionale bedrijven.

De actie loopt van september 2021 tot en met april 2022. Hierna zal gemeente Veenendaal deze actie evalueren en besluiten over toekomstige acties.

Met deze actie willen gemeente Veenendaal en coöperatie ValleiEnergie bijdragen aan het doel “Veenendaal Klimaatneutraal in 2050”. Energie besparen is daarin de eerste stap. Energie besparen in een woning doe je door te isoleren. Dak, muren en vloer kunnen geïsoleerd worden. Muur- en vloerisolatie kan vaak zonder veel overlast voor de bewoners van het huis. Daarom staan spouwmuurisolatie en vloerisolatie centraal in deze actie. Andere maatregelen kunnen op verzoek altijd meegenomen worden.

Het isoleren van spouwmuren en vloeren kan in de meeste gevallen zonder veel overlast voor de bewoners. Tegelijkertijd zijn het belangrijke isolatie maatregelen die veel energie kunnen besparen en het comfort in huis kunnen verhogen.

Andere maatregelen zoals het isoleren van het dak, of betere beglazing in de ramen zijn wat betreft energiebesparing ook  belangrijke maatregelen, maar zijn meestal ingrijpender voor de bewoners omdat ruimtes leeg gehaald moeten worden en de uitvoering snel meerdere dagen duurt. Daarom ligt de nadruk niet op deze acties, maar op aanvraag kunnen die wel meegenomen worden.

Wanneer je 2 of meer maatregelen tegelijkertijd neemt kan je vanuit het rijk ISDE subsidie krijgen voor energiebesparende maatregelen. Je kan dus subsidie krijgen als je tegelijkertijd opdracht geeft tot spouwmuurisolatie én vloerisolatie. Voor vragen over deze subsidiemogelijkheden kunt u altijd terecht bij het Energieloket, 06 10 73 12 61 (ma-vrij 9.00-21.00 uur, za 9.00-15.00 uur) of teun@energieloket-veenendaal.nl

Als je huis gebouwd is voor 1990 en in de tussentijd zijn er geen of weinig extra isolerende maatregelen uitgevoerd, dan kan deze actie interessant zijn. Nieuwere huizen zijn al goed geïsoleerd door steeds scherpere wettelijke voorschriften voor de bouw van deze huizen.    

Na het invullen van het inschrijfformulier zal een energieadviseur van Plat DuS contact met je opnemen om een afspraak te maken voor een huisbezoek. Plat DuS zal proberen zoveel mogelijk afspraken te bundelen om reistijden en ‘gaten’ in hun agenda te beperken. Het is ook mogelijk om zoveel mogelijk straatgenoten te verzamelen die wellicht mee willen doen. 

Tijdens het huisbezoek zal de Plat DuS energieadviseur je huis bekijken en de opties en alternatieven kort met je bespreken. Op basis van het huisbezoek maakt Plat DuS op jouw verzoek een offerte voor de uitvoering van de mogelijke isolatiemaatregelen. Deze adviseur verstrekt geen Energielabel.

Na ontvangst van de offerte is het aan jou om te besluiten opdracht te geven tot uitvoering. Met de ondertekening van de offerte geef je opdracht tot uitvoering van de maatregelen.

Coöperatie ValleiEnergie volgt op de achtergrond de gehele actie. Zodra er iets gebeurt waar je als huiseigenaar niet blij over bent, of juist wel blij van wordt, kan je contact opnemen met service@valleienergie.nl of door te bellen met Johan Edens via 06 43 13 94 98. Dan zal ValleiEnergie in overleg met Plat DuS treden om de eventuele problemen op te lossen maar ook om de positieve reacties te delen.

Een goed geïsoleerd huis is meer waard (denk bijvoorbeeld aan het energielabel van je huis). Beter isoleren van je huis betaalt zich uit in een lagere energierekening en in meer comfort. Daarom blijft het de moeite waard je in te schrijven voor deze actie en je plannen te bespreken met de energieadviseur van Plat DuS.