Nieuwsbrief april 2022

Wat doet het Team van ValleiEnergie zelf aan duurzaamheid?

Iedereen kent vast wel de uitspraak “bij de loodgieter thuis lekt de kraan het meest” (ofwel de loodgieter is te druk bezig om tijd te hebben voor zijn eigen huis). Hoewel ons team inderdaad razend druk is, ligt het in ons geval toch wat anders. Ondanks dat onze Energieloketters overspoeld worden met vragen over energiebesparing en het maar moeizaam sjorren en trekken blijft aan nieuwe opwekprojecten, onder meer door congestie problematiek. We zijn dan inmiddels ook met 23 professionals!

In eigen huis en privé omgeving van de teamleden lekt de warmte zeker niet weg! Een aantal van onze teamleden deelt in deze nieuwsbrief met jullie wat zij zoal gedaan hebben of nog willen doen.

Carel

Ons huis is gekocht in 2014, het was meer een casco dan een huis. Door een veelheid van maatregelen heeft het nu een energielabel B met uitzicht op label A als er een warmtepomp wordt geïnstalleerd.

We zijn begonnen met flink te isoleren: spouwmuurisolatie en overal HR++-glas. Ramen en deuren zijn kierdicht gemaakt. Het dak is geïsoleerd met onder hoge druk samengeperst cellulose. De houten begane grondvloer is tussen de balken geïsoleerd met steenwol. Onder de stenen vloeren zijn hier PIR-platen gelijmd. Een WTW-systeem draagt zorg voor een uitstekende ventilatieklimaat.

Op het dak zijn 17 zonnepanelen geplaatst, voldoende voor het huidige gebruik. Dit wordt uitgebreid met 9 panelen op de garage ten behoeve van de nog te installeren warmtepomp. De warmwatervoorziening in zowel keuken als badkamer zijn geregeld met elektrische close-in boilers.

De hemelwaterafvoer van het dak is ontkoppeld van het riool zodat het regenwater ten goede komt van de eigen tuin (project van de gemeente Ede).

Voor vervoer maken we gebruik van met de voet aangedreven fietsen. De auto is een hybride Toyota Prius uit 2007, voorzien van een LPG-installatie. Eigenlijk is het dus een tribride auto.

Frans-Peter

Allereerst een goed geïsoleerd huis wonen. Daarna bewust zijn van je verbruik en dit minimaliseren of proberen minder te gebruiken dan het landelijk gemiddelde.

Lid van ValleiEnergie. Meepraten en beslissen tijdens de ALV. Klant bij onze milieubewuste energieleverancier om| nieuwe energie die klimaatneutraal opwekt. Eigen zonnepanelen die minimaal het jaarverbruik opwekken.

Een lucht/lucht warmtepomp om de woonkamer te verwarmen. Daarmee halveert mijn gasverbruik.

Aandelen in energietransitie, MEEwind en zonneveld Meikade.

Deelnemen in een werkgroep om het bestaande warmtenet in onze wijk te verduurzamen qua opwek in samenwerking met Ennatuurlijk.

Autodelen en kilometers CO2 compenseren met bomen planten via Trees for All. Minder vlees eten. Met mijn kinderen en omgeving praten over het hoe en waarom van de energietransitie.

Klant en lid van energie coöperatie ValleiEnergie. Meepraten en beslissen tijdens de ALV.

Adviseur Zonnepanelen actie gemeente Wageningen en bij duurzame opwek projecten

Hans

Als ik er over na denk, nemen wij al vrij veel kleine stapjes die we eigenlijk al normaal vinden (afval beperken en scheiding, meer biologisch eten, minder vlees eten, thermostaat naar 19, korter douchen, de auto laten staan, etc. ). Het kan altijd nog meer/minder natuurlijk, maar we doen ons best.

Wat betreft de wat grotere stappen, zijn we nog volop met ons huis bezig. We zijn in 2018 naar een jaren 50 bungalow in Bennekom verhuisd. Matig geïsoleerd met energielabel E. Inmiddels zitten we op B. Verder gaat niet lukken, gezien de leeftijd van het huis. Ik heb er voor gekozen om zelf geen zonnepanelen op mijn dak te leggen, omdat we veel schaduw hebben van een aantal grote bomen. Daarvoor in de plaats heb ik inmiddels voor ca. 8000 kWh aan zonnestroom via onze coöperatie “ingekocht”. Dat is heel ruim, maar daarmee anticipeer ik ook op de aanschaf van een hybride warmtepomp en een auto oplader.
De warmtepomp is inmiddels aanbesteed. Hopelijk wordt hij nog deze maand geplaatst. De elektrische auto zit voor volgend jaar in de planning. Dan schaffen we dus ook een oplader aan. De aansluiting ligt al klaar.

We hebben ook nog allemaal reisplannen, maar willen niet meer dan 1x per jaar met het vliegtuig reizen. Eerlijk gezegd vind ik dit nog het meest lastig. Vroeger had ik geen tijd/geld om veel te reizen en nu ik dat wel heb, speelt het klimaatprobleem op. Maar ja, als het niet een beetje pijn doet dan stelt de “opoffering” ook niet veel voor.

Johan

Samen met 6 buren hebben we een elektrische deelauto. De auto is van de garage (Auto Versteeg Buurman). Zij betalen alle vaste lasten (afschrijving, wegenbelasting, verzekering, onderhoud, etc.).
Wanneer we de auto gebruiken betalen we een bedrag per uur en per kilometer. Hierdoor gaan we nog bewuster om met het gebruik van onze auto. Alle buren die mee doen hebben zonnepanelen op het dak.

Met een app kunnen we de auto reserveren. Is de auto bezet? Dan staan er een wijk verderop nog twee auto’s. Het is mij nog niet gebeurd dat er geen auto beschikbaar was. Als je je auto maar af en toe gebruikt, is dit een ideale oplossing.

Kees

Het huis dat wij 10 jaar geleden hebben gekocht is door de vorige eigenaar gebouwd met zo veel als mogelijk “gebruikte materialen”, zoals de stenen, de dakpannen, de balken en de deuren. Dus op die manier al veel bespaard; nadeel was wel dat we gif moesten gebruiken om alle boktorren in dat oude hout te lijf te gaan. Voordeel is dat er veel nestruimte is voor mussen tussen de pannen en dat we daardoor ook vroeg wakker worden…….

Al 15 jaar heeft dit huis geen gas en een grondwater-warmtepomp met 33 zonnepanelen op de schuur. Deze panelen beginnen nu qua opbrengst flink te minderen en de omvormer telt terug naar negatieve kWh omdat de chip uit die tijd zijn maximum had bereikt in het rekenen met binaire getallen! Maar zolang deze “ouwetjes” het nog doen, geen reden om ze weg te gooien!

Verder proberen we ons terrein (2 ha) zo circulair mogelijk te houden met veel fruit en inheemse struiken. De paarden worden soms ingezet voor het werk (slepen, hooi schudden) en de paardenmest gaat weer terug op het land. Zo langzamerhand komen er weer meer kruiden en bloemen in de wei, die ook weer gretig worden afgegeten.

Leida

Ik organiseer (met anderen) elke maand een klimaatkoffie in mijn straat en sinds kort elke maand een klimaatcafé in Wageningen.

Ik ben actief in de klimaatcoalitie Wageningen en we hebben net de nieuwe gemeenteraad een Groenboek met klimaatoplossingen aangeboden.

Mijn boodschappen doe ik steeds meer op de streekmarkt en bij de gieterij met eigen bakjes en zakjes. Nu mijn dochter veganistisch eet ben ik daar ook veel meer mee bezig. Ik at al 90% vegetarisch en zet nu in op 50% veganistisch.

Lex

Wij hebben de afgelopen jaren al best aardig wat gedaan. Maar de oorlog in Oekraïne heeft ons nog eens aangezet om een stapje extra te doen. En dan gaat het nog geen eens om de gestegen energierekening, maar vooral om zo min mogelijk bij te dragen aan de oorlogsmachinerie van Poetin.

We hebben de thermostaat nu overdag permanent op 18 en ’s avond 19. Dat betekent inderdaad iets warmer kleden, een trui in plaats van een vest. En we gaan nog bewuster om met korter douchen. Dat kost mij wel eens moeite, want vooral na sporten vind ik douchen heerlijk.

Marco

Naast de werkzaamheden voor de energie coöperatie bijna dagelijks bezig met MVO en duurzaamheid in het bedrijfsleven.

Sinds 2015 een warmtepomp voor eigen woning / kantoor – eigen verduurzaming en kennis opdoen over werking warmtepompen in de praktijk.

Sinds 2013 een plug-in hybride Toyota en sinds 2020 een volledig elektrische auto.

Zonnepanelen op de dakdelen van mijn huis die daarvoor geschikt zijn.

Investeringen in zonnepanelen in project GroeneWaarden1 en de windmolens van onze collega Rijn & IJssel.

De directe omgeving kan bij mij terecht bij vragen en het werkt aanstekelijk.

Aandacht voor bewust reisgedrag en eetpatroon.

Marja

Wij hebben drie jaar terug ons dubbelglas uit 1984 vervangen door HR++ en de vloer geïsoleerd. Nu het binnenklimaat comfortabeler is hebben we de thermostaat naar 19 graden gezet (en doen vaker een trui aan). We hebben zonnepanelen op het dak en we hebben een elektrische auto, die we overdag als de zonnepanelen hun werk doen laten opladen.

Voor komend jaar staat het isoleren van het dak op het programma, wat we uitvoeren als we onze bitumen dakbedekking moeten vernieuwen. Daarna een deel van het dak bedekken met extra zonnepanelen en de rest met sedum. En aansluitend met een warmtepomp van het gas af.

Tot slot t.b.v. het klimaat bij alles wat je koopt buiten je dagelijkse boodschappen je afvragen of je het echt nodig hebt. En ook of het eenvoudig tweedehands is aan te schaffen. Het grootste deel van onze ecologische voetafdruk is immers het gevolg van alle spullen die we kopen. Is best een dingetje om bewuster met je koopimpuls om te gaan blijkt in de praktijk.

Yvonne

Volledig tegen het energieadvies in van een energie-adviseur zijn we vorig jaar zomer van het gas afgegaan met ons huis. Een huis uit 1936 met diverse uitbouwen uit allerlei jaren. Het had zelfs nog openslaande tuindeuren en een keukendeur met enkelglas!

Nadat we het glas hebben vervangen voor Triple beglazing en de spouw hebben laten navullen waar mogelijk, zijn we in september overgegaan op een Warmtepomp met 40 PVT panelen (volthera.nl/pvt-panelen) . Toen niet wetend dat we, ondanks de grote investering, met de huidige gasprijs spekkoper zijn. We hebben voor de installatie nu een terugverdientijd van minder dan 6 in plaats van 16 jaar! Niet dat wij de terugverdientijd zo belangrijk vinden. Dat rekenden we vroeger ook nooit uit als de CV, koelkast of lampen vervangen moesten …

676 energiecoöperaties met ruim 110.000 leden

Koning Willem-Alexander onthulde op 30 maart het huidige aantal leden van energiecoöperaties: bijna 112.000. In vijf jaar tijd is het aantal verdubbeld! Inmiddels wekken de projecten genoeg energie op voor 380.000 huishoudens (65.000 via zon en 315.000 via wind).

Met de Lokale Energie Monitor meet klimaatstichting HIER al zeven jaar de impact van lokale energiecoöperaties in Nederland. De Lokale Energie Monitor is een gezamenlijke uitgave van HIER en RVO.

Download de complete Monitor

Wij waren zelf aanwezig bij deelsessie Entrnce/OM Nieuwe Energie: Praktische oplossing voor opnemen van lokaal groen in de gemeentelijke energiemix. Zowel de aanwezige gemeenten als energiecoöperaties waren zeer geïnteresseerd.

Felicitaties voor ons team Energieloket!

Vorig jaar wilden we al het 5 jarig jubileum vieren van de Samenwerkende Energie Loketten Foodvalley. Helaas, vanwege jeweetwel C, kon dat steeds niet doorgaan. Dit voorjaar was het dan eindelijk zo ver! Samen met de betrokken ambtenaren keken we in vogelvlucht op 5 jaar terug dankzij de mooie foto-impressie van onze man van het eerste uur, Teun van Roekel.

Samen met Marianne Neevens stond Teun aan de wieg van deze ontwikkeling. Marianne had gezorgd voor een persoonlijk opgenomen felicitatie, waarin de kip en het ei centraal stonden.

En tot slot bekeken we een schitterende woning die stapsgewijs verduurzaamd werd door de bedrijvenalliantie PlatDus, ook onderdeel van de Samenwerkende Energie Loketten Foodvalley.

Inmiddels bestaat het team niet meer alleen uit Teun, maar heeft hij er 7 collega’s bij, rijden er 7 mobiele energieloketten in de Foodvalley rond en is er één vaste plek, in Veenendaal, het Trefpunt.

(Klik op deze link of foto om het filmpje te starten.)

Deel dit artikel