Zonnecentrale Meikade

Verslag van de bouw van het veld

Op de landelijke Open Energiedag van 11 september 2021 startte de bouw van de 2 hectare zonneveld aan de Meikade met een feestelijk tintje. Samen met voorzitter Kees Donker van coöperatie ValleiEnergie, gaf wethouder Geert Ritsema het startsein voor de bouw door het plaatsen van een hazelaar.
Wethouder Geert Ritsema reikte tevens een bos rozen uit aan deelnemer Sylvie Smit, één van de “120 Edenaren die kunnen meedoen zonder te investeren.

Inschrijven kan nog steeds!

Laatste update foto carroussel 18 november: eerste rij panelen is geplaatst.
Alle panelen liggen (1)
Alle panelen liggen (2)
Alle panelen liggen (3)
nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Eerste rij panelen ligt
Eerste hectare onderconstructie staat
Eerste hectare onderconstructie staat
Flinke palen
.
Waar wel een kraantje voor nodig is
Onderconstructie komt aan
Nauwkeurig meten en passen
Maar dan staat er ook wat
De eerste aanplant op 11 september
Door wethouder Geert Ritsema (links) en voorzitter Kees Donker (rechts)
Landschappelijk ingepast
Op-Rozen
Sylvie zit op Rozen
Previous
Next
Ruim 5000 zonnepanelen verdeeld over daken én een middelgroot zonneveld van ongeveer 2 hectare groot: dat is project Meikade in Ede. Met jaarlijks genoeg stroom voor maar liefst 650 huishoudens. 
Je kunt nu deelnemer worden van de veldinstallatie. Meer informatie over zonnecentrale Meikade Veld vind je op deze pagina.

Doe mee aan Meikade Veld

De dak installatie is al gerealiseerd, we gaan nu met het veld aan de slag! De veld installatie wordt gerealiseerd met SDE++ subsidie, dus kan iedereen meedoen.

Deelnemen kan vanaf € 100,- en levert een rendement van 4% en een terugverdientijd van 11-12 jaar.

Door deel te nemen wordt je automatisch en gratis lid van de coöperatie Meikade-Zon en hebt één stemrecht.

Mocht je niet kunnen investeren, dan is het Op-Rozen model van gemeente Ede een hele mooie optie. Er is geen investering voor nodig en het levert jaarlijks een korting op van € 60-100 op je energierekening, afhankelijk van het eigen verbruik. Meer informatie over Op-Rozen vind je hieronder.

Aanbod gemeente Ede

Wilt u gratis een jaarlijkse korting op uw energierekening en een bijdrage leveren aan de lokale opwek van groene energie? Dat kan!

Meedoen zonder investeren en toch profiteren!

120 Edese huishoudens kunnen nu zonder investeren meedoen aan dit project.
Afhankelijk van uw elektriciteitsverbruik is de korting € 60-100 per jaar. Binnen 14 dagen nemen we contact met u op en berekenen uw korting.

Wat is het?

Gemeente Ede wil dat ook inwoners die geen mogelijkheid hebben om te investeren voordeel kunnen hebben van groene energieprojecten. Mede daarom werkt de gemeente mee aan de collectieve zonnecentrale aan de Meikade van ValleiEnergie. En ú krijgt daardoor korting op uw energierekening! 

Spelregels

Alle Edenaren met een jaarinkomen tot maximaal € 40.024 (alleenstaand of als huishouden) komen in aanmerking.

U mag gebruikmaken van deze regeling als u overstapt naar energieleverancier ValleiEnergie.
U stapt voor minimaal 3 jaar over van uw oude energieleverancier naar ValleiEnergie. Afhankelijk van hoeveel stroom u verbruikt, bespaart u zo’n € 60-100 per jaar.

Nog vragen?

Hier vindt u de veelgestelde vragen en antwoorden. Heeft u nog andere vragen? Mail of bel dan met Teun van Roekel van het Energieloket Ede (e-mail: teun@energieloket-ede.nl, telefoon: 06 10 73 12 61).

Meer weten?

Bekijk de volgende documenten:

Heb je vragen? Neem dan contact op met Lex Hoefsloot van het projectbureau, via lex.hoefsloot@valleienergie.nl of 06 – 50 65 37 35. Het projectbureau realiseert alle groene opwekprojecten. Wij staan je graag te woord.

Ik heb me ingeschreven. Wat nu?

Bij aanmelding ontvang je de deelnemersovereenkomst. Stuur deze ondertekend terug aan facturen@valleienergie.nl. Je ontvangt binnen 2-3 weken de factuur. De inschrijving is definitief als wij de overeenkomst én je betaling ontvangen hebben.

Over de locatie

De Meikade is een mooie boerenlocatie met schuren, stallen en weilanden. Samen met locatie-eigenaar Geurt van den Brandhof plaatst ValleiEnergie er 5000 zonnepanelen en die leveren samen ruim 2 MWp op. Dat scheelt zo’n 1.000 ton CO2 per jaar! De combinatie van zonnepanelen op het dak en het weiland is niet toevallig. Alleen mét het zonneveld is het project namelijk rendabel.

Wie denkt dat de biodiversiteit door de komst van het zonneveld achteruit gaat, heeft het mis. Het veld was een sterk bemest weiland met eenzijdige begroeiing en dankzij dit project wordt ruim 20% ervan landschappelijk hersteld. De bemeste toplaag wordt verwijderd, kruidenrijke mengsels worden ingezaaid en waar mogelijk krijgen sloten een meer natuurlijke vorm.

De randen van het zonnepark transformeren dus in een aantrekkelijk groene zone, waar planten en dieren van profiteren en waar wij als mens volop van kunnen genieten! 

Meikade in beeld