Zonnecentrale Meikade

Zonnecentrale Meikade

Ruim 5000 zonnepanelen verdeeld over daken én een middelgroot zonneveld van ongeveer 2 hectare groot: dat is project Meikade in Ede. Met jaarlijks genoeg stroom voor maar liefst 650 huishoudens. 
Je kunt nu deelnemer worden van de veldinstallatie. Aan de veldinstallatie kan iedereen meedoen. Meer informatie over zonnecentrale Meikade veld vind je op deze pagina.

Meikade veld

Iedereen kan nu meedoen aan de veldinstallatie van zonnecentrale Meikade.

De veld installatie wordt gerealiseerd met SDE++ subsidie. Dat maakt dat iedereen nu mee kan doen, ongeacht het postcodegebied waar je in woont. 

Deelname aan Meikade veld kan vanaf: € 100,- met een rendement van 4% en een terugverdientijd van 11-12 jaar.

Daarnaast ben je dan automatisch gratis lid van de coöperatie Meikade zon. En ieder lid krijgt één stemrecht.

Mocht je niet kunnen investeren, dan is het Op-Rozen model van gemeente Ede een hele mooie optie. Er is geen investering voor nodig en het levert jaarlijks een korting op van € 60-100 op je energierekening, afhankelijk van het eigen verbruik. Meer informatie over Op-Rozen vind je hieronder.

Op Rozen

Meedoen zonder investeren en toch profiteren?

Wilt u gratis een jaarlijkse korting op uw energierekening en een bijdrage leveren aan de lokale opwek van groene energie?
Dat kan! 120 Edese huishoudens kunnen nu zonder investeren meedoen aan dit project.
Afhankelijk van uw elektriciteitsverbruik is de korting € 60-100 per jaar. Binnen 14 dagen nemen we contact met u op en berekenen uw korting.

Wat is het?

Gemeente Ede wil dat ook inwoners die geen mogelijkheid hebben om te investeren voordeel kunnen hebben van groene energieprojecten. Mede daarom werkt de gemeente mee aan de collectieve zonnecentrale aan de Meikade van ValleiEnergie. En ú krijgt daardoor korting op uw energierekening! 

Spelregels

Alle Edenaren met een jaarinkomen tot maximaal €40.024 (alleenstaand of als huishouden) komen in aanmerking.

U mag gebruikmaken van deze regeling als u overstapt naar energieleverancier ValleiEnergie.
U stapt voor minimaal 3 jaar over van uw oude energieleverancier naar ValleiEnergie. Afhankelijk van hoeveel stroom u verbruikt, bespaart u zo’n € 60-100 per jaar. 

Aanmelden kan tot 31 maart

Melden zich te veel huishoudens aan? Dan wordt er geloot. U hoort in april of u wel of niet mee kunt doen. Eventueel komt u op de wachtlijst. Klik voor aanmelden op de knop hieronder.

Nog vragen?

Hier vindt u de veelgestelde vragen en antwoorden. Heeft u nog andere vragen? Mail of bel dan met Teun van Roekel van het Energieloket Ede (e-mail: teun@energieloket-ede.nl, telefoon: (06) 10 73 12 61).

Over de locatie

De Meikade is een mooie boerenlocatie met schuren, stallen en weilanden. Samen met locatie-eigenaar Geurt van den Brandhof plaatst ValleiEnergie er 5000 zonnepanelen en die leveren samen ruim 2 MWp op. Dat scheelt zo’n 1.000 ton CO2 per jaar! De combinatie van zonnepanelen op het dak en het weiland is niet toevallig. Alleen mét het zonneveld is het project namelijk rendabel.

Wie denkt dat de biodiversiteit door de komst van het zonneveld achteruit gaat, heeft het mis. Het veld was een sterk bemest weiland met eenzijdige begroeiing en dankzij dit project wordt ruim 20% ervan landschappelijk hersteld. De bemeste toplaag wordt verwijderd, kruidenrijke mengsels worden ingezaaid en waar mogelijk krijgen sloten een meer natuurlijke vorm.

De randen van het zonnepark transformeren dus in een aantrekkelijk groene zone, waar planten en dieren van profiteren en waar wij als mens volop van kunnen genieten! 

Nu inschrijven

Waarom meedoen aan project Meikade?

Er zijn tal van redenen om je aan te melden voor project Meikade. Je hebt bijvoorbeeld geen ruimte voor eigen panelen, maar je wilt wel graag je eigen CO2-verbruik compenseren. Of je wilt je graag inzetten voor een betere toekomst voor je (klein)kinderen of een beter rendement krijgen dan op je spaarrekening. Door te investeren in project Meikade doe je dit allemaal. En jouw rendement kan oplopen tot 4 à 5% per jaar met een terugverdientijd van 9 à 10 jaar.

Wie kunnen er meedoen?
Elke particulier of bedrijf in Bennekom, Ede, Ederveen, Lunteren, De Klomp, Otterlo, Rhenen, Veenendaal, Wekerom of Wolfheze met één van deze postcodes kan meedoen met project Meikade: 3902, 3907, 3911, 6711, 6712, 6714, 6715, 6716, 6717, 6718, 6721, 6731, 6733, 6741, 6744, 6745, 6874. Ligt jouw woning of bedrijf niet in het postcodegebied en wil je toch bijdragen aan groene en lokale opwek in coöperatieve handen? Doe dan mee aan de zonnecentrale Meikade veld.

Hoe werkt het?

Als deelnemer koop je één of meer ValleiEnergieDelen. Eén ValleiEnergieDeel brengt ongeveer 100 kWh per jaar op. Verbruik je ongeveer 2.000 kWh per jaar, dan heb je dus maximaal 20 ValleiEnergieDelen nodig om je gehele verbruik te compenseren. Je mag uiteraard ook méér of minder ValleiEnergieDelen afnemen.

Meedoen betekent dat je vijftien jaar lang geen energiebelasting hoeft te betalen over de opwek van jouw ValleiEnergieDelen tot aan maximaal je eigen gebruik. Ook deel je in de eventuele winst die overblijft van de verkoop van stroom na aftrek van de kosten. Per ValleiEnergieDeel betaal je €120 euro.

Handig om te weten: ValleiEnergie verkoopt haar stroom aan de landelijke koepelcoöperatie OM | nieuwe energie. Maar als deelnemer ben je vrij om je eigen energieleverancier te kiezen. Je hoeft dus niet te switchen, wel zo handig! Verder word je automatisch en gratis lid van coöperatie ValleiEnergie (normaal kost dit € 35 euro per jaar). 

Meikade in beeld

Ik heb me ingeschreven. Wat nu?

Na aanmelding ontvang je binnen een week de factuur en deelnemersovereenkomst. De inschrijving is definitief als je de overeenkomst ontvangen én betaald hebt.

Meer weten?

Bekijk de volgende documenten:


Heb je vragen? Neem dan contact op met Lex Hoefsloot van het projectbureau, via lex.hoefsloot@valleienergie.nl of 06 – 50 65 37 35. Het projectbureau realiseert alle groene opwekprojecten. Wij staan je graag te woord.