Nieuwsbrief augustus 2021

Kom 11 september kijken bij onze Energietuin Meikade te Ede

Je bent van harte welkom op de Open Energiedag zaterdag 11 september van 12.00 tot 16.00 uur bij onze Energietuin Meikade 4b/c te Ede. Je leert alles over wat er komt kijken bij de realisatie van een opweklocatie 100% in lokale en coöperatieve handen. Je kunt spreken met onze leden, de locatie-eigenaar en de bouwers.

Hoewel we op deze buitenlocatie de Corona regels prima kunnen volgen, stellen we het wel op prijs als je jezelf even aanmeldt met het tijdslot waarop je ongeveer denkt te komen. Dan zorgen we ook voor een leuke verrassing!

Meedoen kan nog steeds!

In 2020 hebben we al ruim 1.100 panelen op dak gerealiseerd. Op 11 september starten we feestelijk met de volgende stap: ruim 4.000 zonnepanelen op 2 hectare veld. Ons zonneveld wordt landschappelijk ingepast met herstel van originele landschapselementen. Deze locatie, liggend in de oksel van de A30 en N224 en nu omringd door bedrijven en boomkwekerijen, was oorspronkelijk een veenlandschap. We gaan de oorspronkelijke eigenschappen terug brengen op een manier waar de gemeente en de landschap- en natuurorganisaties enthousiast over zijn.

We bedanken die dag ook de gemeente Ede, die met hun ruimhartige Op-Rozen aanpak ervoor heeft gezorgd dat  120 Edenaren kunnen meedoen met de Meikade zonder investeren. Ook de prijswinnaars van het omgevingsfonds, dat beheerd wordt door de Kenhem community van de nabijgelegen wijk Kernhem, worden in het zonnetje gezet.

Tot slot laten we zien wat voor plannen we nog meer met deze locatie hebben.

Deelname aan Meikade veld is nog steeds mogelijk, al vanaf: € 100,- met een rendement van 4% en een terugverdientijd van 11-12 jaar. Zie ook de brochure en hier voor meer informatie.

Save the Date 29 september ALV

Op 29 september aanstaande is er weer een digitale ALV ValleiEnergie. Vast een kleine sneak preview voordat de hele agenda op de website komt. We hopen dat jullie na een periode van ‘zomerrust’ weer  aanhaken en met ons willen meekijken naar de jaarcijfers van 2020.

We dragen twee nieuwe bestuursleden voor benoeming voor en geven een stand van zaken van de lopende projecten zoals de Meikade en de GroeneWaarden.

Ook nemen we tijdens de ALV als bestuur afscheid van Elmar Theune, onze secretaris en voormalig voorzitter, die na een jarenlange, zeer actieve periode stopt als bestuurslid van ValleiEnergie.

Volgend jaar bestaan we alweer 10 jaar! En dat gaan we natuurlijk uitgebreid vieren! Heb je suggesties en ideeën hoe we dit aan kunnen pakken? Wil je onderdeel zijn van de voorbereidingsgroep? Of wil je straks een bijdrage leveren aan de uitvoering? Stuur dan een mail naar 10jaar@valleienergie.nl.

Jessica Tonneyck
Secretaris
Bestuur ValleiEnergie

Klimaattour Urgenda doet Otterlo en Lunteren aan

Dit jaar vindt klimaatconferentie COP26 van de Verenigde Naties plaats in Glasgow. Van 6 tot en met 30 oktober wandelt Urgenda van Groningen naar Glasgow. Op 17 oktober loopt Urgenda van Apeldoorn naar Otterlo, op 18 oktober van Otterlo naar Lunteren en daarna naar Maarn. Je kunt je opgeven via theclimatemiles.nl/aanmelden. Je kunt de hele tocht meelopen, maar ook een deel van de tocht. We hopen dat ValleiEnergie met veel mensen op 18 en / of 19 oktober mee zal doen!

GroeneWaarden: beschikking oude PCR én SCE zijn binnen!

Dankzij zijn enorme vasthoudendheid heeft Franks Zegers, na veel heen en weer gemaild en gebeld hebbende (zelfs nog vanuit zijn vakantieadres!), rijksdienst RVO ervan kunnen overtuigen dat de GroeneWaarden prima past in de nieuwe SCE regeling en heeft inmiddels een subsidiebeschikking afgegeven.

Ook de Belastingdienst heeft op 26 augustus Frank persoonlijk laten weten dat het door ValleiEnergie aangetekende bezwaar terecht was en gaat deze week de beschikkingen voor de aanvraag volgens de oude postcoderoosregeling afgeven. De realisatie van het project wordt nu weer snel opgepakt.

Namens het bestuur en alle leden van de GroeneWaarden: dankjewel Frank!

Energieke inloop Wageningen 15 september tot 15 november

Energieloket Wageningen voert van 15 september tot 15 november is er een pilot ‘energieke inloop’. Op woensdagmiddag (14.00 tot 16.00 uur) en vrijdagochtend (10.00 tot 12.00 uur) kun je dan binnenlopen bij de Binnenstadswinkel (Hoogstraat 23) voor informatiemateriaal en een persoonlijk gesprek met één van onze collega’s Astrid (rechts op de foto), Leida (midden) of Robert-Jan (links). Lees hier verder

10% korting op de EVBox laadpaal speciaal voor onze klanten

Als klant van ValleiEnergie |= om én als elektrische rijder ben je dubbel zo goed bezig voor het milieu! En je kunt ook nog eens 10% korting krijgen op je eigen EVBox laadpaal voor thuis, powered by Laadpunt Nederland. Zo rijd je voortaan op 100% duurzame stroom die wordt opgewekt in jouw eigen buurt!

PV Inkoop actie Scherpenzeel groot succes

Bijna 190 geïnteresseerden zich gemeld en nog steeds komen nieuwe aanmeldingen binnen. De actie loopt nog tot 30 september. Sinds het begin van de actie zijn 130-150 offertes uitgebracht, 130-150 huisbezoeken afgelegd en hebben 35 mensen hebben al opdracht verleend aan NewSolar, in totaal goed voor een vermogen van 132.000 kWp wat samen goed is voor zo’n 105.600 kWh.

Bij familie van de Fliert liggen er al 10 op het dak en zij zijn blij dat het dalen van de energierekening al goed te merken is.

De interesse was dermate overweldigend dat NewSolar tot aan december druk zal zijn met de realisatie van de zonnepanelen. Jari van NewSolar: “Gelukkig is daar veel begrip voor onder de deelnemers. De mensen geven aan het zeer te waarderen dat de gemeente deze actie heeft georganiseerd.” De mensen binnen Scherpenzeel zijn over het algemeen erg enthousiast en serieus.

Meedoen kan nog tot eind september! Ga naar valleienergie.nl/scherpenzeel/ en maak vrijblijvend je interesse kenbaar.

NMF wordt kennispartner van Energie Samen

Projectbureau Energie van Utrecht sloot zich eerder al aan en nu dan ook Natuur en Milieu Federaties. Zij willen de komende jaren, naast een maatschappij-inclusieve aanpak, flinke stappen zetten in een natuurinclusieve energietransitie en energiecoöperaties daarbij helpen met kennis, voorbeelden en expertise.

Mooi dat de Natuur en Milieu Federaties zich aansluiten, samen komen we zeker verder.

En nu ValleiEnergie Advies en Projecten nog

Ook wij hebben de intentie ons aan te sluiten,maar dan als Projectbureau. Ons managementteam Lex en Yvonne van onderzoekt op dit moment de mogelijkheden. De nieuwe (handels)naam van ValleiEnergie Advies en Projecten wordt dan Energie Samen Foodvalley.

Deel dit artikel