Stakeholder overleg bereikt akkoord over Regionale Energie Strategie (RES)
Onlangs is de RES 1.0 opgestuurd naar de gemeenteraden van de 8 gemeenten van de regio FoodValley. Ergens voor de zomer zal de RES besproken worden in de 8 gemeenteraden in de hoop dat alle gemeenteraden er mee zullen instemmen.
Elmar Theune bestuurslid van ValleiEnergie, heeft namens ValleiEnergie en de andere energiecoöperaties in Foodvalley meegedacht over de RES. Naast de energiecoöperaties zaten ook organisaties zoals de LTO, de Natuur-en-Milieu federaties, de Woningcorporaties en andere organisaties aan tafel. En natuurlijk ook de acht gemeenten, twee provincies en het waterschap. Op de site van de RES-Foodvalley zijn alle documenten in te zien.
Voor de energiecoöperaties was de tekst over het lokaal eigenaarschap het meest spannend. In het landelijk klimaatakkoord is opgenomen dat er bij grootschalige zon- en windenergie projecten gestreefd wordt naar 50% lokaal eigenaarschap. Maar wat houdt dat precies in? Wanneer heb je voldoende gedaan in het streven hier naar?
De RES Foodvalley stelt het lokaal eigenaarschap op minimaal 50%, dus nog iets scherper dan het landelijk beleid. Maar verder valt vooral op dat er op regionaal niveau in de Foodvalley hier geen invulling aan wordt gegeven. De gemeenten moeten op lokaal niveau zelf bedenken hoe ze invulling willen geven aan die 50% lokaal eigenaarschap en wat ze dan verstaan onder eigenaarschap.
De borging van het lokaal eigenaarschap is daarmee nog ver weg. Wat ons betreft is het laatste woord daar nog niet over gezegd. In de wereld van de grote projectontwikkelaars gaat het immers niet vanzelf om voldoende eigenaarschap bij de lokale inwoners en ondernemers te krijgen.
Houd onze website en nieuwsbrief in de gaten rondom nieuwe ontwikkelingen van de RES. Daar zullen we je op de hoogte houden van eventuele veranderingen.
Blog Jessica Tonneyck
Waarom groen en lokaal?
Op 31 maart haakte ik digitaal aan bij de eerste ALV Zonnecentrale Meikade. Ik zag een groep enthousiaste inwoners die actief en bewust investeert in een groter aandeel groene energie dat lokaal wordt opgewekt.
Voor mij wéér een leerzame avond. Als nieuweling in het bestuur, probeer ik goed te horen wat er speelt en lees ik na de ALV van alles na om beter thuis te raken in de wereld van ValleiEnergie.
Er passeren die avond heel wat onderwerpen de revue, variërend van wat er gebeurt met je bijdrage als je verhuist tot en met de vraag hoe jij je buren overhaalt om lid te worden van ValleiEnergie.
Tja, waarom ben ik zelf lid geworden? Mijn motivatie sluit eigenlijk wel goed aan bij wat ik hoor op de Meikade ALV. Ik zet de argumenten weer eens op een rijtje:
- Geloven in de kracht van samenwerken aan energie besparen en het opwekken en gebruiken van duurzame energie.
- Lokaal 100% groene stroom opwekken waar je vanaf het begin mede-eigenaar van kunt zijn en over mee kunt beslissen. Energie van en voor ons allemaal.
- Zelf bepalen waar de energie vandaan komt en onafhankelijk zijn van een commerciële leverancier.
- Groene energie die betaalbaar is voor iedereen. Hoe meer ValleiEnergie levert, hoe meer zij kan terug geven om je energierekening te verlagen. Dat kan omdat je werkt zonder winstoogmerk.
Het zijn maar vier zinnen maar ze reiken ver! En ik hoop dat deze vier zinnen helpen om je buren over te halen. De mijne ben ik met informatie aan het bestoken!
Jess Tonneyck
Trefpunt #Duurzaam gaat weer open
Vanwege de lockdown is het Trefpunt in Veenendaal tijdelijk gesloten geweest. Vanaf vrijdag 7 mei gaan we weer open!
Wil je je huis energiezuinig maken, maar weet je niet precies hoe je dit het beste kunt doen?
De energieambassadeurs van het Trefpunt geven je graag meer informatie. Ook kun je er verschillende (isolatie)materialen en apparaten bekijken waarmee je je huis energiezuiniger kunt maken.
Openingstijden
Trefpunt#Duurzaam zit in het overdekte winkelcentrum van Veenendaal (Passage 24).
Het Trefpunt is in eerste instantie alleen open op vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. Later ook weer op donderdagen. Er mag maar één bezoeker per keer naar binnen. Wil je voorkomen dat je niet naar binnen kunt? Maak dan een afspraak. Stuur een mail naar trefpunt@veenendaal.nl en laat weten wanneer je langs wilt komen. Ook is het handig als je alvast laat weten welke vraag je hebt. In het Trefpunt moet je zoals in iedere winkel een mondkapje dragen, op de gesprekstafel staan spatschermen, zodat daar de mondkapjes af kunnen.
Ook energie-ambassadeur worden?
Energie-ambassadeurs zijn vrijwilligers die een uitgebreide training hebben gevolgd over het energiezuinig maken van woningen. Wil je ook energieambassadeur worden? We zoeken mensen die één of meer dagdelen per week willen helpen in het Trefpunt. Interesse? Stuur dan een mail naar: trefpunt@veenendaal.nl
Duurzame deelauto Pino voor Klimaatstraat Veerkracht
Dat ze op de Veerweg en de Veerstraat in Wageningen duurzaam bezig zijn, wisten we al. Sinds ze de 3e prijs wonnen in de landelijke wedstrijd Klimaatstraatfeest. Ze noemen zich sindsdien Klimaatstraat Veerkracht, en gaan stug door met verduurzamen. Donderdag was de lancering van hun elektrische deelauto, gedeeld door vijf huishoudens die op den duur hun eigen auto de deur uit doen. De auto heeft al een koosnaam gekregen: Pino, omdat hij net zo knalblauw is als de vogel uit Sesamstraat.
Initiatiefnemers zijn Johan Edens en Leida van de Berg. Johan: “Onze 19 jaar oude auto had steeds meer dure reparaties nodig. Toen bedachten we: kopen we nog een nieuwe? en wat voor auto dan? We gebruiken hem niet veel en dan is elektrisch rijden nogal duur. Toen bedachten we dat we met een aantal buren samen een auto zouden kunnen delen.” In een mum van tijd vonden ze nog vier huishoudens die mee willen delen. De auto is beschikbaar gesteld door Auto Versteeg Buurman. De logistiek eromheen, zoals reservering en betaling, wordt geregeld via de handige app van Goodmoovs. Leida: “Hij staat bij ons voor de deur. De geul voor de kabel van de laadpaal hebben we om de beurt met zijn allen gegraven. En de lader moest hoog op de paal, omdat hij bij hoogwater wel droog moet blijven.”
Auto weg na de vakantie
Rachel Wierenga en Sjoerd Hoornstra gebruiken hun oude auto nog om komende zomer mee op vakantie te gaan, “Daarna gaat hij de deur uit!”, zegt Rachel.
Tineke Bekker en Jan te Hennepe houden hun oude auto nog even aan. Tineke: “Als we wat verder reizen, vinden we het wel handig, bovendien heeft de deelauto geen trekhaak. Maar we stellen onze auto wel beschikbaar voor anderen, als ze een keer meer ruimte of een trekhaak nodig hebben.”
Gert-Jan en Rixt Becx Konduur, hebben drie jonge kinderen en waren altijd al bewuste autorijders. Gert-Jan: “Onder de 5 kilometer gaat alles met de fiets. Bovendien werken we in Wageningen. Deze deelauto vind ik leuk, vooral om dat met gelijkgestemde buren te doen. We gaan zeker kijken of we op den duur zonder eigen auto kunnen. Voor een vakantie kun je ook best een auto huren.”
Klaar voor een tweede deelauto!
Jochem Schneeman en Hera Borst waren al gewend aan deelauto’s. Jochem vertelt: “We gebruiken die al sinds 1994. Onze huidige auto is van mijn vader geweest, die heeft wel sentimentele waarde. Maar hij is al 20 jaar oud, dus als hij er mee stopt, komt er geen nieuwe.” Ze hopen dat meer buren zich aansluiten bij de deelauto. Jochem: “Wie weet komt er wel een tweede deelauto. We hebben onlangs onze tuin aangelegd en hebben alvast een kabel laten plaatsen voor als er ooit een laadpaal moet komen. Dus we zijn er klaar voor!”
Zonnepanelen Zonder Zorgen actie verlengd met nieuwe leverancier
Sinds 2019 organiseert Wageningen Woont Duurzaam een inkoopactie voorinwoners die zonder gedoe zonnepanelen op hun huis willen laten plaatsen. De actie is een groot succes. Er hebben zich al bijna 600 huurders en huiseigenaren aangemeld.
Ieder jaar vragen wij lokale zonnepaneleninstallateurs om een scherp aanbod te doen voor deze actie. De voorstellen worden vergeleken op prijs, breedte van het assortiment, garantie, duurzaamheid en veiligheid. De beste installateur wordt dat jaar leverancier voor de actie. Voor de komende periode is de keuze gevallen op Atama Solar Energy uit Elst.
Benieuwd naar het aanbod?
Wilt u ook zonnepanelen zonder zorgen, of bent u benieuwd hoe het precies werkt? Ga dan naar www.wageningenduurzaam.nl/zon en meldt u aan voor een vrijblijvende offerte.
Voor vragen kunt u ook contact opnemen met het energieloket via: vraag@energieloket-wageningen.nl of via 0317-492801
Investeren in groene stroom
Iedereen kan nu meedoen aan de veld installatie van zonnecentrale Meikade van coöperatie ValleiEnergie, al vanaf 100 euro.
Het project Meikade in Ede levert genoeg stroom voor maar liefst 650 huishoudens. Op de Meikade komen ruim 5000 zonnepanelen te liggen.. Er zijn al zonnepanelen geplaatst op daken van schuren. En dit jaar installeren we de panelen op het veld. Door mee te doen aan de zonnecentrale Meikade, draag je bij aan meer groene energie. Iedereen kan meedoen, ook als je zelf al zonnepanelen op je eigen dak hebt!
Meedoen aan het project Meikade veld kan vanaf € 100 met een jaarlijks rendement van 4%.
Mocht je niet kunnen investeren en is je inkomen lager dan 40.00 euro per jaar, dan is het Op-Rozen model van de Gemeente Ede een mooie uitkomst! Met Op-Rozen profiteer je van een jaarlijkse korting van €60-100 op de energierekening zonder te investeren.
Voor meer informatie over dit project: www.valleienergie.nl/zonnecentrale-meikade/
De voordelen
Meedoen aan het project van de Meikade kent vele voordelen.
- 100% lokale groene energie in coöperatieve handen.
- Geeft een beter rendement dan een spaarrekening.
- Je investeert in een betere toekomst.
Aanmelden Meikade veld
Meer weten over Meikade veld?
Ga dan naar onze website voor meer informatie en voor inschrijving:
https://valleienergie.nl/doe-mee-met-een-project/
Aanmelden Op-Rozen
Interesse in het Op-Rozen model van de Gemeente Ede en ValleiEnergie?
Ga dan naar: https://valleienergie.nl/doe-mee-met-een-project/.
We nemen dan vervolgens contact op om het persoonlijke voordeel te berekenen.