Nieuwsbrief maart 2022

Bijzondere tijden vragen om creatieve oplossingen

Wij vieren ons 10 jarig jubileum en tegelijkertijd woedt er oorlog in Europa. Sinds een half jaar zijn energieprijzen meer dan verdubbeld. De vraag naar energiebesparende maatregelen bij de energieloketten in de Foodvalley stijgen sterk en de wachttijd voor een hybride warmtepomp is inmiddels al een half jaar. Zo hebben negatieve zaken toch ook weer een positieve invloed, maar is het vreselijk spijtig dat dit ervoor nodig is.

Met het gereedkomen van Meikade veld en Groene Waarden fase 1 dit eerste kwartaal, hebben we met deze voor ons best wel grote stap gelukkig weer een mooie bijdrage kunnen leveren aan de energieneutraliteit binnen onze regio. En daarmee onze afhankelijkheid van fossiele energie weer kunnen verminderen.

We hopen nu ook snel Groene Waarden 2 te kunnen realiseren. Omdat gestegen materiaalprijzen nog behoorlijk roet in het eten kunnen gooien, doen we samen met onze partner Energiebreed ons uiterste best om binnen nu en drie weken alle offertes binnen te hebben. Als dit samen met interesse voor deelname leidt tot een financial close, dan starten we de realisatie zo spoedig mogelijk.

Samen met onze Foodvalley gemeenten blijven we creatieve oplossingen bedenken voor bijvoorbeeld de huidige congestie en nieuwe opwekprojecten, ondanks de hindernissen die we in deze bijzondere tijden ervaren.

En zeker in ons 10-jarig lustrum jaar is het goed om te vieren wat we met elkaar bereikt hebben en te reflecteren hoe we naar de toekomst toe ons verder willen ontwikkelen.

Marius van Drenth, Penningmeester ValleiEnergie
marius.vandrenth@valleienergie.nl

ValleiEnergie bestaat 10 jaar!

In die 10 jaar hebben we vele mooie dingen bereikt. Zo wekken we met bijna 3MWp vermogen aan zonnepanelen 100% lokale en groene stroom op. We verzorgen de Energieloketten voor 6 gemeenten in de Foodvalley en hebben inmiddels 5 mobiele energieloketten rondrijden.

Op valleienergie.nl/10jaar vind je al het actuele nieuws rondom de activiteiten die we dit jubileumjaar organiseren:

  • 30 maart Evenement HIER opgewekt: sessie Zelflevering
  • 25 juni Open Dag van 11 tot 15 uur
  •  Symposium “De energietransitie van onderop”, 30 september van 12 tot 18 uur
  •  Donateur actie

Onderaan valleienergie.nl/10jaar vind je ook een mooie foto collage van 10 jaar ValleiEnergie.

Wij onderzoeken op dit moment de mogelijkheden om mensen in energiearmoede te ondersteunen. Heb jij goede ideeën? Laat het ons weten via 10jaar@valleienergie.nl. Je kunt dit ook steunen met een donatie.

Je woning slim verduurzamen met het Hoomdossier

Het Hoomdossier is een gebruiksvriendelijk tool waarmee voor jouw woning een persoonlijk verduurzamingsplan opgesteld kan worden. Net zo diepgaand en nauwkeurig als je zelf wilt.
Het is eenvoudig in gebruik en geeft direct overzicht in de mogelijkheden voor verduurzamen. Kiezen wordt zo veel eenvoudiger!

De voordelen op een rij:

Als lid van ValleiEnergie kun je hier gratis gebruik van maken, stuur een mail aan service@valleienergie.nl en we activeren jouw Hoomdossier.

Ook de gemeenten Ede en Veenendaal bieden het Hoomdossier hun inwoners gratis aan. En kom je er niet uit, dan kun je ondersteuning krijgen van een energiecoach.

Meer informatie op valleienergie.nl/hoomdossier

Koninklijk bezoek 10e editie Evenement HIER opgewekt 30 maart

Nog een jubileumjaar dus, maar dan voor HIERopgewekt.nl. Het evenement vindt plaats in het Spant te Bussum. Het plenaire deel is ook online te volgen.

Het thema van de dag is Lokaal, het nieuwe normaal.

En wij zijn er bij! We doen mee aan de deelsessie Entrnce/OM Nieuwe Energie: Praktische oplossing voor opnemen van lokaal groen in de gemeentelijke energiemix.
Daar vertellen we over het energieWEB en de Meikade.

Voor meer informatie, zie hieropgewekt.nl/evenement-hier-opgewekt.

Ook Koning Willem-Alexander komt naar het evenement! Fantastisch dat hij de beweging van lokale energie-initiatieven steunt met zijn bezoek.

Jij kunt er ook bij zijn!
Schrijf je dan in via hieropgewekt.nl/evenement-hier-opgewekt#aanmelden.
Deelnamekosten voor leden van energiecoöperaties bedraagt € 50.
Online kun je alleen het plenaire gedeelte 13.30 – 14.45 uur (gratis!) volgen, aanmelden via dezelfde link.

Creatieve oplossingen netcongestie

Het elektriciteitsnet in onze omgeving zit vol, dit heet netcongestie. Dat betekent dat nieuwe grotere opwekprojecten niet zomaar aangesloten kunnen worden op het net. Het landelijk Actieteam Netcapaciteit bestaande uit onze koepel Energie Samen en 13 andere partijen wil de komende kabinetsperiode structurele oplossingen realiseren voor de huidige knelpunten op het elektriciteitsnet. Het Actieteam stelt onze klimaatminister Rob Jetten voor om jaarlijks 200 miljoen euro vrij te maken gedurende deze kabinetsperiode voor creatieve oplossingen van de congestie problemen. Flexibiliteit door sturing van de vraag naar elektriciteit en opslag van duurzaam opgewekte stroom zijn daarin belangrijke elementen.

Wij zijn een actieteam in het klein, en timmeren ook zo hard mogelijk aan de weg. En dan ook nog zonder 200 miljoen extra. Zo onderzoeken we bijvoorbeeld of de Zonnewal A12 direct aangesloten kan worden op een grote afnemer in de buurt. Datzelfde bekijken we voor een aantal mogelijk carportlocaties in Ede. Die dan overigens ook gecombineerd zullen worden met laadpalen. Dat gaat zeker ook helpen, want dan loopt die stroom niet over het landelijke net!

Verder gaan we de energievraag van gemeente Ede direct afstemmen op het aanbod van de Meikade. Deze zomer gaan we tijdens pieken op het elektriciteitsnet de teruglevercapaciteit van Meikade iets terugschroeven mochten de prijzen negatief zijn (curtailment). Dat is wel leuk voor de portemonnee, maar het liefst slaan we dan tijdelijk de energie op. Dat wordt dan ook onze volgende stap aan de MeiKade, een grote accu erbij.

Dag tegen gas 27 maart

Zondag 27 maart is de eerste landelijke Dag Tegen Gas. Zoveel mogelijk huishoudens, bedrijven, organisaties en wie dan ook wordt gevraagd om hun energieverbruik die dag te verminderen. Zoveel als men maar kan. Dag Tegen Gas is in de eerste plaats een steunbetuiging voor Oekraïne. Door ons gebruik van gas en elektriciteit gaat er nu nog veel geld richting Rusland. Daarnaast heeft de actie als doel ons er nog eens extra bewust van te maken hoeveel fossiele energie we nog altijd gebruiken in ons dagelijks leven. Op de website van de Dag Tegen Gas en op tegengas.nu staan tips voor het verminderen van energie, zowel voor inwoners, als bedrijven en gemeenten. Ook op Wageningen Woont Duurzaam vindt u voorbeelden en maatregelen. Het Energieloket Wageningen is vrijdag 25 maart van 10 tot 15 aanwezig in en bij de Binnenstadswinkel om met Wageningers in gesprek te gaan over de vraag hoe we hier dag tegen gas kunnen zeggen.
Deel dit artikel